Hypnos som behandlingsform

HYPnos är ett tillstånd av avslappning under vilken man har ett större fokus och bättre kommunikation med sitt undermedvetna

Vad är Hypnos

Hypnos kommer ur grekiskans Hypno som betyder sömn. Uttrycket användes i dagens betydelse först 1822 av d’Henin de Cuvilliers men metoden har använts mycket tidigare än så.

En av de främsta tidiga förespråkarna och utövarna var James Braid som använde blänkande föremål för att bota nervösa symptom. Senare ville han byta ut ordet Hypnos mot ”monoideism” eftersom hypnos har väldigt lite med sömn att göra.

Att var i ett hypnotiskt tillstånd

Hypnos är ett tillstånd av mental avslappning som kan delas upp i lätt, medel och djup. Även om en person i djup hypnos kan verka sovande så är de oftast mer koncentrerade och fokuserade än de skulle vara i vaket tillstånd.

Därav ordet monoideism som betyder att man har endast en tanke i huvudet. Men även under den djupaste hypnosen har du kontroll över dig själv om du skulle behöva det.

Hypnos som terapi

Hypnos lämpar sig väl i all form av terapi eftersom ditt undermedvetna blir mer lättillgängligt. Ditt medvetna jag kan bara uppfatta en väldigt liten del av all information ditt undermedvetna kan ta till sig.

Under hypnos så kommunicerar ditt medvetna och undermedvetna mycket bättre och du kan ”förstå” hur ditt undermedvetna styr dig och ändra de processer som är oönskade.

Skillnad på Hypnos och meditation

Det är egentligen ingen större skillnad på Hypnos och Meditation. Inom båda är målet att uppnå en trans, ett fokus som uppstår då man gå in i mental avslappning.

Den största skillnaden är att under Hypnos så har man ett mål med meditationen. Det kan vara vad som helst, allt från att bli bättre på fotboll till att förändra hur man ser på världen.

Hypnosens olika delar

Hypnosen består typiskt av tre faser: induktion – då du försätts i trans – behandlingen och uppvaknande.

Induktionen kan genomföras på många olika sätt och anpassas efter dig som individ för att du ska komma in i rätt stadie av trans.

Behandlingen kan även den bestå av många olika saker beroende på vad vi behandlar och vad jag och du tror behövs. Ibland handlar det om att hantera minnen på olika sätt, ibland pratar vi under hypnosen och ibland är det du som gör allt jobbet i huvudet. Jag finns där för att starta och hjälpa till i processen.

Jag tror fullt och fast att du som klient sitter på alla svar. Jag är bara här för att hjälpa dig hitta dem och klargöra vad det är du behöver i den situation du befinner dig i.

Uppvaknande är oftast en snabb fas då du helt enkelt får komma ur hypnosen och ut på andra sidan av din upplevelse och behandling.

Vem kan bli hypnotiserad?

Har du någon gång tittat på TV och inte hört när någon pratat med dig? Då är du i trans och blivit hypnotiserad av TVn även om ”behandlingen” du får oftast är högst tveksam.

Har du varit i Zonen eller i ett Flow-state och helt tappat uppfattningen om tid och rum. Då är du i trans och har kanske hypnotiserat dig själv.

Så alla kan bli hypnotiserade, det krävs bara olika tekniker beroende på person.

Prova om du är nyfiken

Är du nyfiken så prova gärna en hypnossession. Kanske har du inget du direkt behöver behandla men ändå vill känna en skön känsla av avslappning. Eller kanske vill du bli bättre på din idrott. Eller du kanske har en traumatisk upplevelse du vill avtraumatisera.

Oavsett anledning så kommer hypnos, blandat med andra tekniker, att kunna hjälpa dig.

Vill du veta mer?

Kontakta mig på jonas@adventurewithjonas.com eller ring 076 051 06 06 så ska jag svara på dina frågor.

Ha det fantastiskt så länge // Jonas

Hypnos är ett tillstånd av avslappning under vilken man har ett större fokus och bättre kommunikation med sitt undermedvetna

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner