Bättre kommunikation – med OCH

Att använda rätt ord är viktigt, även de små orden spelar roll. I detta inlägg förklarar jag min syn på skillnaden mellan OCH och MEN och varför OCH oftast är att föredra och MEN kan vara det bästa ordet i vissa situationer.

Och så börjar vi

Har du någon gång fått höra att “Riktigt bra jobbat i dag, men… ” och så rinner energin ur dig för att nu kommer något negativt?

Vad hände egentligen? Du fick positiv feedback och så lades ett litet ord till som heter “´MEN” och helt plötsligt hade du glömt det som sades innan och började redan innan det “negativa” som kommer efter “men” börja fundera på vad det negativa skulle bestå av.

Precis så fungerar “men”, det är en signal till vår hjärna att börja fundera på det som kommer efter och sluta tänka på det som var före. Nästan som att du redan glömt bort det som kom före.

Det har till och med gått så långt att du redan i början av ett samtal vet att en person, kanske en chef eller nära relation, kommer lägga till ett “men” efter att ha lovordat dig så att du inte ens lyssnar på den positiva feedbacken du får.

Men det finns ett bättre sätt!

Så tänk lite på följande två meningar och lägg märke till vilken du helst skulle vilja höra:

Tack för ditt hårda arbete du lagt ner i dag, verkligen bra jobbat, jag känner att vi tillsammans har lärt oss massor av hur vi ska gå vidare i morgon, och jag skulle uppskatta om vi tillsammans kan bli ännu mer effektiva i morgon genom att lyssna mer på varandra utan att avbryta.

Tack för ditt hårda arbete du lagt ner i dag, verkligen bra jobbat, jag känner att vi tillsammans har lärt oss massor av hur vi ska gå vidare i morgon, men jag skulle uppskatta om vi tillsammans kan bli ännu mer effektiva i morgon genom att lyssna mer på varandra utan att avbryta.

Ser du hur ett litet ord förändrar hela känslan av meningen, och jag lovar, det är ännu tydligare då vi pratar med varandra. I den andra meningen så gör “men” att i alla fall jag upplever att den som pratar inte riktigt tyckte att jag gjort ett bra jobb i dag.

En stor fördel med och

En ännu större fördel med “och” är att vi tvingar oss själva att bli mer positiva och konstruktiva efter den första delen av kommunikationen. Det är lätt att vi själva blir negativa av att planera för att säga “men”.

Vad roligt att du lärt dig så mycket i dag och i morgon så tror jag att du kommer lära dig ännu mer om du också fokuserar lite mer istället för att kasta sudd.

Prova och du kommer att upptäcka att du blir en mycket bättre kommunikatör på det sättet att du blir:

 1. mer konstruktiv i din feedback
 2. får större gehör för dina åsikter eftersom din åhörare är mer positiv
 3. skapar en större trygghet i dina relationer eftersom folk kommer sluta vänta på ett “men”

Och detta är i mina öron och ögon tre viktiga punkter i att bli en bättre kommunikatör.

Och eftersom kommunikation handlar om att lyssna också så kan du från och med nu börja lyssna efter när ett obefogat “men” lätt kunde bytts ut till ett “och” och börja höra det istället för att behålla den positiva känslan av det som kom i början av meningen.

Och ju mer vi själva använder oss av OCH desto mer kommer alla andra att göra det och vi kommer alla att ha bättre kommunikation med varandra.

Att använda men

Självklart finns det tillfällen då vi kan och ska använda “men”. Här är några exempel som inte är uttömmande. Du kan säkert komma på själv då du tycker att ordet “men” är bättre än ett “och”.

 • När du vill att personen fokuserar på det som kommer senare i meningen, till exempel om du gett negativ feedback och vill fokusera på förändringen.
  I dag upplevde jag dig som ofokuserad, men jag vet att du kan bättre och vi tar nya tag i morgon.
 • När du verkligen vill att personen ska glömma det som sades innan.
  Jag vet att jag gjorde fel, men jag vet att jag kan mycket bättre och i morgon då kör vi!

Detta var bara två exempel och självklart menar jag inte att du ska ta bort alla dina “men” som du använder i ditt dagliga tall för att bli en bättre kommunikatör, men om du verkligen vill lära dig att kommunicera på ett effektivt sätt som är gynnsamt för både dig och mottagaren så börja byta ut en del “men” mot “och”.

Är du intresserad av att lära dig mer om hur du och din arbetsplats kan bli mer effektiva i er kommunikation, kontakta mig gärna för en kurs, privat eller i grupp.

Frågor om kommunikation och Hypnos & NLP

 • Varför är det viktigt med kommunikation?
  Kommunikation är grundbulten i all interaktion mellan dig och din omgivning. Frågan borde istället vara varför det är viktigt med effektiv kommunikation, och svaret är för att det är gynnsamt för dig.
 • Vilka tre saker anser du är viktigast när det gäller kommunikation?
  Generellt gillar jag inte ordet “viktigast” för att det kan förändras från gång till annan, men just nu önskar jag kommunicera:
  1. Bra och gynnsam intern kommunikation, vad säger jag till mig själv och hur påverkar det mig?
  2. Effektiv och gynnsam extern kommunikation så att jag blir tagen på allvar och så att min omgivning blir tagen på allvar.
  3. Inkännande kommunikation, att kommunicera så att jag inte tvingar på någon annan mina åsikter.
 • Hur påverkar kommunikation människor?
  Genom att kommunicera så påverkar vi våra medmänniskor, och det gör vi med våra ansiktsuttryck, våra ord och vårt kroppsspråk. NLP har många svar på hur vi lär oss kommunicera på ett sätt som hjälper oss med våra mål i livet på det bästa sättet.
 • Vad är viktigt i interaktion och kommunikation?
  Det viktigaste är att du börjar bli medveten om hur du kommunicerar och använder feedback för att börja ta ansvar för din del av kommunikationen.

Hur kan du öka din effektivitet i din kommunikation och bli mer medveten om hur du använder men och och på ett mer gynnsamt sätt redan i dag?

Kurser och webinarier

Ditt nya jag

Ditt nya jag

Vill du ha mer kontroll över ditt liv? Vill du ha kraften att klara av motgångar på ett bättre och mer positivt sätt? Då är detta en samling workshops för dig!

Släpp Oro och Ångest – WEBINAR 90 minuter

Släpp Oro och Ångest – WEBINAR 90 minuter

Lär dig tekniker och lär dig använda dem för att släppa din oro och ångest (och irritation). Du kommer också få möjlighet att bearbeta detta under workshopen med hypnos och NLP och Jonas Höglund på ÅreCoach

Skapa bättre vanor och mål – ONLINE kurs 90 minuter

Skapa bättre vanor och mål – ONLINE kurs 90 minuter

Använd vanor och system där de är bäst och mål där de är som bäst. I denna kurs får du lära dig skillnaden och börja använda kunskapen direkt.
Kursen är online och du har tillgång till inspelning och material så länge du vill.

Hantera Sorg – gratis webinar

Hantera Sorg – gratis webinar

Ett webinar för att du ska få verktyg för att hantera sorg på ett bra sätt. Ett möte online för ALLA eftersom det är fantastisk kunskap att ha den dagen du behöver sörja.
Kursen är för dig som befinner sig i sorg, har en känsla av att du inte sörjt färdigt eller tror att du behöver verktyg för att sörja i framtiden.