Ta Feedback – Gubbrygg

Kritik eller feedback, det är du som bestämmer hur du tar emot det som andra säger om dig och till dig, och hur du hanterar det är nyckeln till hur du kan använda dig av det.

Texten kan vara provocerande men läs till slutet så kommer du känna dig bättre.

En sann historia

För ett tag sedan hade jag min goda vän Fredrik på besök. Jag gick genom allrummet och min sambo sa åt mig att jag såg stel ut  Jag undrade om hon verkligen tyckte det, varpå Fredrik glatt påpekade att “Du går med en riktig gubbrygg”.

Här hade jag (minst) två val på reaktion att välja mellan. Och jag såg dem så tydligt vid det här tillfället. Endera accepterade jag att jag var stel och använde den informationen till att göra något nyttigt eller så ignorerade jag deras kommentarer och kunde eventuellt också blivit sur över att de påpekade att jag var gammal.

Jag valde det första och gjorde genast de ryggövningar som jag vet hjälper min stela ländrygg och sedan mådde jag mycket bättre och kunde känna skillnaden i hur jag rörde mig, friare och lättare.

Feedback eller kritik

En sak jag lärde mig då jag läste Rickard Brodies fantastiska bok “Getting Past OK
The Self-Help Book for People Who Don’t Need Help” var att man faktiskt kan välja att ta allt som feedback, och då menar han/jag verkligen allt.

Tanken är att ta reaktioner och saker som händer oss som feedback, inte som kritik i de fall någon säge något. På så sätt kan du bestämma din reaktion istället för att försvara dig mot kritiken som du utsätts för.

En del av er skulle säkert inte hålla med mig om att kritik är negativt laddat, och det är okej, men tänk bara på din reaktion då du utan reflektion går i försvar när någon säger något om dig till dig.

Om du är en person som aldrig gör det – bra för dig,  hör gärna av dig så jag kan modellera hur du gör – grundpelaren i NLP – att modellera de som har bra strategier för att leva bra liv.

LÄNK TILL BOKUS OM DU ÄR INTRESSERAD AV GETTING PAST OK – DEN ÄR VÄL VÄRD PENGARNA!

Gränser inte gränslöst

“Om personen verkligen är otrevlig då, ska jag fortfarande ta det som kritik?”

Nej – du ska inte vara gränslös utan ha gränser för vad du accepterar att bli utsatt för. Det jag verkligen menar är att om du har förmågan att först tänka igenom vad t ex personen sagt och sedan bestämma en reaktion utifrån om du tycker att feedbacken är rimlig eller inte, så har du skapat större frihet i ditt agerande.

Och ja, jag vet att det är supersvårt att alltid vara så smart och medveten, speciellt om du är trött, redan i en negativ stämning eller påverkad på annat sätt. Ta då det som feedback – “nu reagerade jag såhär när min sambo sa det, är det för att jag är trött och vad ska jag göra åt det i så fall.”

Oväntad feedback är den värsta och den bästa

Ibland så får vi feedback som vi verkligen inte förväntade oss. Den kan ofta vara den svåraste att ta som just feedback för instinktivt så vill vi ta avstånd från saker som vi inte kan förstå.

I de fall då jag verkligen lyckats ta det som feedback så har jag kunnat fråga, med nyfikenhet, “vad hände just nu? Varför reagerade du så starkt på vad jag sa?” Svaren har nästan alltid gett mig information om mitt eget beteende och hur det uppfattats av andra som jag inte hade en aning om.

Från den informationen kan jag sedan välja om jag vill förändra mitt beteende eller ha kvar det, medveten om eventuella konsekvenser båda valen för med sig.

Låt ingen sätta sig på dig

Låt inte detta vara en ursäkt för att någon trycker ner dig, och då menar jag verkligen ingen. Du är värd att ha dina åsikter och dina tankar och idéer. Upplever du att någon ger dig ogrundad negativ feedback så säg ifrån och i värsta/bästa fall säg upp bekantskapen.

Du väljer själv hur du hanterar feedbacken på det sätt som är gynnsamt för din utveckling.

Lite mer om feedback och hypnos/ NLP

 • Vilka olika typer av feedback finns det?
  För enkelhetens skull så säger vi att det finns konstruktiv och nedbrytande feedback, fast det så¨klart också finns verbal, fysisk, känslomässig, direkt och indirekt feedback, mm mm. Allt vi upplever kan ses som feedback om vi väljer att se det så.
 • Vad menas med konstruktiv feedback?
  Konstruktiv feedback kan i min värld innebära att ta feedback på ett konstruktivt sätt (inte som kritik) och att ge feedback på ett konstruktivt sätt, ett sätt som inte förminskar dig eller den andra, ett sätt som skapar förtroende för vad du eller den andra säger.
 • Hur kan du ge konstruktiv feedback?
  Att ge konstruktiv feedback är en konst som jag inte hinner gå in på här. Du kan dock hålla två saker i tanken och börja träna på dem redan i dag.
  1. När du vill ge feedback på ett konstruktivt sätt börja alltid med dig själv. “Jag tycker…”, “Jag anser…”, “Jag känner…” så att avsändaren blir tydlig.
  2. Sluta använda ordet “men” och ersätt det med ordet “och” – jag förklarar mer i nästa inlägg.

Lycka till och kontakta mig om du har frågor som rör hypnos, NLP och hur du kan använda ett bättre språk för att bli tydligare och mer konstruktiv i hur du tar emot och ger feedback.

Hur kan du börja ta emot feedback på ett sätt som är mer positivt för dig och inte skapar onödiga konflikter utan istället lär dig mer om dig själv och andras reaktioner på ditt beteende?

Kurser och webinarier

Ditt nya jag

Ditt nya jag

Vill du ha mer kontroll över ditt liv? Vill du ha kraften att klara av motgångar på ett bättre och mer positivt sätt? Då är detta en samling workshops för dig!

Släpp Oro och Ångest – WEBINAR 90 minuter

Släpp Oro och Ångest – WEBINAR 90 minuter

Lär dig tekniker och lär dig använda dem för att släppa din oro och ångest (och irritation). Du kommer också få möjlighet att bearbeta detta under workshopen med hypnos och NLP och Jonas Höglund på ÅreCoach

Skapa bättre vanor och mål – ONLINE kurs 90 minuter

Skapa bättre vanor och mål – ONLINE kurs 90 minuter

Använd vanor och system där de är bäst och mål där de är som bäst. I denna kurs får du lära dig skillnaden och börja använda kunskapen direkt.
Kursen är online och du har tillgång till inspelning och material så länge du vill.

Hantera Sorg – gratis webinar

Hantera Sorg – gratis webinar

Ett webinar för att du ska få verktyg för att hantera sorg på ett bra sätt. Ett möte online för ALLA eftersom det är fantastisk kunskap att ha den dagen du behöver sörja.
Kursen är för dig som befinner sig i sorg, har en känsla av att du inte sörjt färdigt eller tror att du behöver verktyg för att sörja i framtiden.