Metaforer – en genväg till att hjälpa andra
Här är ett blogginlägg om hur du kan hjälpa andra till förändring utan att använda hypnos, eller ja nästan i alla fall, all effektiv kommunikation är hypnotisk.
Definition: Metaforer är saker som beskriver något, sätter saker i relation till andra saker.
Till exempel är “stark som en björn” en metafor. Likaså är “jättestor” en metafor.
Det jag tänkte förklara här är undergruppen HISTORIER som metaforer för förändring.
Det påminner mig om när jag var 12 år och vi var på utflykt till lägergården utanför Leksand. När vi skulle sova så hamnade jag bredvid den sötaste tjejen i klassen och vi småpratade och jag kände den där speciella kontakten. Jag laddade för att fråga chans men tvekade och tvekade och till slut så rann tillfället mig ur händerna. Jag ångrade mig länge efter det och bestämde mig senare i livet för att aldrig ångra den typen av tillfällen igen.
En historia
När det gäller metaforer så finns det några regler, nedskrivna för 3200 år sedan av den egyptiske mystikern Ftatr el Abaid, som skrev att “1 du får aldrig förklara en metafor, för då tappar den sin förändrande kraft, 2 du ska alltid leverera en metafor som om det bara är något du kom att tänka på.”
De gamla egyptiernas ide om regler var att det fanns tre regler om allt varav de två första går att skriva ner, medan den tredje regeln alltid var underförstådd och skapad av Gud och något människor inte fick definiera.
Detta är ett sätt att leverera en metafor, som en historia som kan vara påhittad eller inte. Reglerna ovan gäller dock fortfarande. Dessutom kan det vara effektivt i en metafor att använda sig av en ”auktoritet” för att verkligen få lyssnaren att tro på budskapet, även om den vet att det är påhittat.
Verkliga historier
Jag brukar ofta leverera metaforer om hur jag själv har gjort livsförändringar under mina sessioner. Det kan vara historien om hur jag slutat röka, slutat dricka eller varför jag bytte livsstil och flyttade till Åre. Metaforer ur det egna livet är oftast de bästa då de verkligen relaterar till en själv och skapar en relation mellan den som lyssnar och berättaren.
Se där, det var ännu en metafor, en metafor om metaforer, vilket skulle kunna kallas för en metametafor.
Genom metaforer så får personen som lyssnar göra budskapet begripligt på det sätt som personen behöver och kan. Ibland så blir det inte riktigt som du har tänkt dig, och det är okej, personen kanske inte är redo att förändras på det sätt som du tänkt dig och då är det inte något du kan göra åt det i alla fall. Eller så har lyssnaren inte samma sätt att se på världen och då kommer direkta råd eller förslag ändå att vara förgäves.
Leverans och innehåll
Så metaforer bör levereras utan att du säger att det är en metafor, som en historia du helt apropå berättar. Då kommer inte lyssnaren att vara beredd på att det finns ett budskap och det kommer lättare att smita igenom deras logiska filter, det vi hypnotisörer kallar för den kritiska fakulteten.
Och alla älskar en god historia.
Till barn så kan man vara mycket mer tydlig i sina metaforer för de har inte samma motstånd till ny kunskap, medan till vuxna kan det vara bra att vara lite otydligare.
När jag till exempel ska hålla ett föredrag eller tala inför en grupp så börjar jag alltid med en historia och genom att använda orden ”När jag…” så signalerar du direkt att det som kommer är en berättelse och eftersom alla älskar en god historia…
Se där, ännu en metafor. Visst är det roligt, och lite tjatigt.
Så börja se var andra använder metaforer och börja använda dina egna för att hjälpa människor till förändring. Det är kreativt och så givande när man ser hur polletten trillar ner, eller hur du slår huvudet på spiken.
Mycket mer att lära
Det finns så klart mycket mer att säga om metaforer, som metaforer i metaforer, nästade metaforer och hur metaforer kan leda in i hypnos. Därför kommer det ett fördjupande inlägg snart!
Vilka historier ur ditt liv kan du använda för att hjälpa människor till förändring?