Nonsenstavla för att bevisa att allt är hypnos, om något som heter hypnos existerar

Vad är inte hypnos?

I inlägget Coach av det Undermedvetna så lovade jag att berätta vad som inte är hypnos.

Jag lovar inte att det här inlägget kommer att skapa mer ordning och reda på begreppen och hoppas att det i alla fall ger någon insikt. Mitt mål med dessa blogginlägg är att skapa nyfikenhet på hypnos och du kommer förstå varför när du läst inlägget.

Så här är en definition av vad som inte är hypnos

Alla ting är inte hypnos – allt annat mänskligt är hypnos

Det vill säga att världen existerar (troligen) och att allt du och jag upplever filtreras genom våra olika erfarenheter. Självklart påverkas det också av våra genetiska förutsättningar men det är ovidkommande för mitt resonemang, för vi är inte bara genetik utan vi har lagt till lager på lager av erfarenheter.

Och din uppfattning av världen är inte verklig. Det är bara en karta, en karta som ofta fungerar och ibland fungerar mindre bra. “Kartan är inte territioriet” som Grinder och Bandler, skaparna av NLP, påpekade.

Ta bilden ovan till exempel, den existerar på din skärm just nu, och om du och 10 andra personer beskriver 10 saker på bilden så kommer ni att börja med olika saker och troligen också säga att samma del av bilden föreställer olika ting. 

Notera att vi i vår kultur ofta delar in saker i 10. Det är ingen naturlag utan också en hypnos, en social konstruktion som kan vara bra eller dålig beroende på omständigheterna.

En del personer lever i en hypnos där gud existerar, andra i en hypnos där gud inte existerar och när någon tycker att det är läskigt att flyga flygplan så tycker någon annan att det är roligt. 

Objektivitet är inte för människan

Objektivt sett så fungerar världen likadant med en Gud i den eller inte, solen går upp och solen går ner, månen rör sig i sin bana och vi föds och vi dör. Men upplevelsen av allt liv mellan födelse och död kan skilja sig otroligt mellan någon som tror på gud och någon som inte gör det. Kanske till och med upplevelsen av vad som händer före födelsen och efter döden, om det är en del av din hypnos.

Objektivt sett så är en person i ett flygplan “bara” en massa atomer i en mängd andra atomer, det är bara upplevelsen som skiljer sig åt.

Så om du är rädd för hundar och det påverkar ditt liv negativt så betyder det att du är i en hypnos som är ogynnsam och något vi med hypnos kan avhypnotisera dig från för att ersätta med en annan hypnos där hundar är hundar och en del kan vara farliga och en del är snälla.

En enklare definition av hypnos

En annan definition av hypnos är att det är en trans med ett syfte, och det är den definitionen jag oftast kommunicerar när jag arbetar som terapeut. Det är enklast så.

Det betyder att allt som inte är trans med ett syfte inte är hypnos, vilket betyder att du i stort sett aldrig är hypnotiserad.

Personligen är jag som synes lite mer förvirrad, och det är okej, så länge jag är medveten om att jag agerar utifrån att jag är på olika sätt hypnotiserad så kan jag agera utifrån den kunskapen och inte ta min upplevda världsbild som absolut sanning.

Som jag utlovade så blev ingenting nödvändigtvis klarare nu och det är okej för jag sa ju det.

Kurser och webinarier

Ditt nya jag

Ditt nya jag

Vill du ha mer kontroll över ditt liv? Vill du ha kraften att klara av motgångar på ett bättre och mer positivt sätt? Då är detta en samling workshops för dig!

Släpp Oro och Ångest – WEBINAR 90 minuter

Släpp Oro och Ångest – WEBINAR 90 minuter

Lär dig tekniker och lär dig använda dem för att släppa din oro och ångest (och irritation). Du kommer också få möjlighet att bearbeta detta under workshopen med hypnos och NLP och Jonas Höglund på ÅreCoach

Skapa bättre vanor och mål – ONLINE kurs 90 minuter

Skapa bättre vanor och mål – ONLINE kurs 90 minuter

Använd vanor och system där de är bäst och mål där de är som bäst. I denna kurs får du lära dig skillnaden och börja använda kunskapen direkt.
Kursen är online och du har tillgång till inspelning och material så länge du vill.

Hantera Sorg – gratis webinar

Hantera Sorg – gratis webinar

Ett webinar för att du ska få verktyg för att hantera sorg på ett bra sätt. Ett möte online för ALLA eftersom det är fantastisk kunskap att ha den dagen du behöver sörja.
Kursen är för dig som befinner sig i sorg, har en känsla av att du inte sörjt färdigt eller tror att du behöver verktyg för att sörja i framtiden.