Att se upp mot trädkronorna kan vara hypnotiskt

Personlig förändring i små steg

Som utlovat så kommer här ett inlägg om hur du kan börja med personlig förändring i små steg. Detta utifrån metaforen “Hur äter du upp en elefant?” Och för att vara tydlig – du ska inte äta elefanter. Alls.

En tugga i taget. Myrsteg. Rom bygdes inte på en dag. Ett steg i sänder. Många droppar små. Skynda långsamt.

Vill du gå direkt tipsen, hoppa till rubrik tips, nedan kommer en utläggning om hur förändring oftast går till (alltid om du frågar mig).

Förändringens två steg

Förändring kommer ofta i två steg, och det gäller både positiv och negativ förändring

Steg 1: någonting avgörande händer – något som sticker ut från det vanliga

Steg 2. vi fortsätter den i steg 1 inslagna vägen genom repetition

Tänk dig ett barn som är ute och går med sin mamma på en skogsstig, kanske är hon 5 år, kanske är mamman lite frånvarande och tittar i sin telefon, kanske ropar flickan till: “Mamma, titta en så fin orm!”. Mamman vaknar till ur sin trans och går in i en annan trans triggad av att ormar kan vara farliga. Hon är kanske egentligen inte rädd för ormar, men hennes dotter kan vara i fara, så mamman skriker till och rycker tag i dottern (steg 1). 

Senare när de är i “säkerhet” så ser mamman framför sig hur dottern blir biten av ormen och hur hon hade behövt förklara det för sin omgivning, kanske med en känsla av framtida skam och skuld. På näthinnan finns bilden av ormen och dottern kvar (den plockas egentligen fram av vårt undermedvetande, näthinnan har inget minne, det är bara en metafor). Så mamman börjar undvika skogen, samtidigt som bilden av ormen och dottern blir starkare varje gång hon tänker på den och att gå tillbaks på stigen (steg 2).

Nu är mamman rädd för ormar och dessutom har hon ett nytt beteende att undvika skogen.

TIPS

Tips 1 – gör små förändringar

Så hur kan du skapa positiv förändring i små steg. Det är bara att börja. Den som får något gjort är den som gör saker, och vi kan aldrig vara exakt samma person som vi nyss var.

Jag lyssnade på en podd om en person som bytte hand när han borstade tänderna, för att inte fastna i rutin. (EDIT: det var ingen podd, det var ur filmen My Dinner with Andre, en otroligt hypnotisk film som du hittar på Youtube:) Det kanske är lite väl extremt. Men för att påbörja förändring så tycker jag att du börjar göra några saker annorlunda redan i dag och notera ur det känns annorlunda och kanske bättre eller sämre, hur att göra något nytt eller något du inte gjort på länge skapar en ny möjlighet att bli någon annan.

Här är vad jag har gjort annorlunda under veckan:

Jag lyssnade på musik som jag lyssnade på när jag var runt 20 – Presidents of the USA. Förutom att det fortfarande är förbaskat bra så fick det mig att börja gå och le som om jag var 20, det fanns gamla minnen ankrade till musiken och även om jag inte kom ihåg minnena medvetet så gav mitt undermedvetande mig känslan av minnena.

Jag lät någon annan bestämma en film på bio – det var en plågsam upplevelse av någon John Wick som sköt allt han såg i 2 timmar och 40 minuter. Men istället för att sitta och tycka synd om mig själv eller vantrivas så funderade jag på var känslorna kom ifrån och tänkte på hur olika tekniker i filmen fick mig att känna mig medryckt, orolig, fysiskt illamående och till och med skratta.

Jag har hållit mig undan gluten under en vecka för att se hur min mage reagerar – det är en annan historia.

Jag har börjat skriva 5-årsdagbok, igen – blev sugen efter att ha lyssnat på ett radioprogram om att skriva dagbok. Ja rekommenderar alla att skriva dagbok.

Jag avslutar varje dagboksinlägg med tacksamhet – något jag också rekommenderar alla att göra och något jag gjort tidigare i perioder, nu är det ett femårsengagemang.

Så vad kan du börjar göra annorlunda eller ta upp igen efter många år av att varit utan?

Tips 2 -Börja använda verktyg du redan har

Självhypnos och inspelade hypnoser

På hemsidan finns massor av självhypnoser som du kan använda för att lösa olika problem. En del hypnoser under rubriken “ALLMÄNNA”  kan du själv välja vad det är du vill hantera, andra är mer specifika. Passar någon annan hypnotisörs inspelade hypnoser bättre så finns det massor att prova på Youtube och Spotify, till exempel.

Två relevanta tips till detta blogginlägg är HYNOS FÖR EN NY VANA och HYPNOS FÖR BÄTTRE ANDNING

Fysisk träning

Andra verktyg kan också vara fysisk träning – att använda kroppen är bra för knoppen, på alla sätt. Och förringa inte promenadens nyttighet. Eller armhävningarna och sit-upsen framför fredagsbion.

TIPS 3 – lär dig andas

Andningen är grundläggande för din kropps fysiologi och därför också din mentala hälsa och mående. Allt sitter ihop i ett paket. Om du andas lugnt med magen så är det svårt att vara stressad samtidigt, nästintill omöjligt. Om du andas med bröstet och axlarna så kommer även din puls att gå upp och du kommer att bli mer uppmärksam på faror i omgivningen (ja jag vet, det leder till stress, så gör det inte). Tyvärr är det så de flesta av oss andas.

Jag delar med mig av mina bästa andningsövningar i detta YouTube-klipp, och jag uppmanar dig att leta upp fler källor på andning så att du hittar något som passar dig!

 

Slutligen

Efter dessa tre metoder till små steg av förändring så kanske du undrar vad du ska med någon som mig till. I just ditt fall kan jag faktiskt inte svara på det, det vet bara du, men kom ihåg de två stegen av förändring. Hypnos (och NLP) är oftast STEG 1 – en rejäl förändring av hur ditt undermedvetande hanterar saker.

Repetitionen kan också lösas genom hypnos, t ex genom att låta ditt undermedvetande under trans få spela upp samma film om hur du vill ha det i framtiden flera hundra gånger på någon minut.

Förändring som vi kan vara med att påverka i den riktning vi vill är av godo, så börja redan i dag att göra små förändringar för att lära dig hur du skapar dem när du verkligen behöver använda din nya förmåga.

Välj en och bara en förändring som du kommer att göra den närmsta veckan och se vad den leder till!

Kurser och webinarier

Ditt nya jag

Ditt nya jag

Vill du ha mer kontroll över ditt liv? Vill du ha kraften att klara av motgångar på ett bättre och mer positivt sätt? Då är detta en samling workshops för dig!

Släpp Oro och Ångest – WEBINAR 90 minuter

Släpp Oro och Ångest – WEBINAR 90 minuter

Lär dig tekniker och lär dig använda dem för att släppa din oro och ångest (och irritation). Du kommer också få möjlighet att bearbeta detta under workshopen med hypnos och NLP och Jonas Höglund på ÅreCoach

Skapa bättre vanor och mål – ONLINE kurs 90 minuter

Skapa bättre vanor och mål – ONLINE kurs 90 minuter

Använd vanor och system där de är bäst och mål där de är som bäst. I denna kurs får du lära dig skillnaden och börja använda kunskapen direkt.
Kursen är online och du har tillgång till inspelning och material så länge du vill.

Hantera Sorg – gratis webinar

Hantera Sorg – gratis webinar

Ett webinar för att du ska få verktyg för att hantera sorg på ett bra sätt. Ett möte online för ALLA eftersom det är fantastisk kunskap att ha den dagen du behöver sörja.
Kursen är för dig som befinner sig i sorg, har en känsla av att du inte sörjt färdigt eller tror att du behöver verktyg för att sörja i framtiden.